Zingend de verandering door

Als een van de partners van Chimp Company ben ik vrijwel dagelijks bezig met verandertrajecten. Bij intakegesprekken krijg ik vaak de vraag: hoe pak je dat nou aan en hoe zorg je dat het een succes wordt? Blijkbaar is het antwoord: “Gewoon, ik doe wat op dat moment nodig is” niet voldoende.

Er zijn verschillende invalshoeken om een verandertraject te beschrijven. Je kunt de formele stappen in een verandertraject beschrijven, bijvoorbeeld de acht stappen van Kotter . Je kunt het beschrijven vanuit de visie van een medewerker die onderdeel is van het verandertraject. Uitgangspunt wat hierbij vaak gehanteerd wordt zijn de stappen van rouwverwerking van Kübler-Ross.

Deze twee invalshoeken kun je nalezen, uit je hoofd leren en toepassen. Is dit dan meteen het recept voor succes? Als je het niet doet zal het zeker niet slagen, als je het wel volgt is de kans groter dat het lukt. Maar er is één factor die van doorslaggevend belang is bij veranderingen: jouw eigen gedrag als trekker van de verandering.

Om hier geen droge opsomming van gedrag van te maken heb ik de gedragingen die je moet laten zien gekoppeld aan muziek. Het zal af en toe dan wel lijken op veranderen voor boomers, maar goed, ik loop ook al een tijdje mee. 😊

 1. Eerlijk Billy Joel – Honesty
  Het allerbelangrijkste is dat je eerlijk en transparant bent. Wees eerlijk over wat er gaat gebeuren, vertel wat beïnvloedbaar is en wat niet. Wees eerlijk over de gevolgen voor de individuele medewerker.
 2. Aandacht Jon & Vangelis – I hear you now
  Dit brengt ons automatisch bij punt 2: aandacht geven. Voor jou is de verandering gesneden koek, voor een medewerker kan het een ingewikkeld proces zijn wat hij/zij moet verwerken. Besteed daarom veel aandacht, leg uit, beantwoord vragen en luister.
 3. Benaderbaar David Bowie – Let’s dance
  Jij bent er voor de mensen die in het verandertraject zitten. Dus verlies jezelf niet in allerlei Teams overleggen of ander vergaderingen. Zorg dat je beschikbaar bent als mensen je nodig hebben. Ga naar de mensen toe, zorg dat je zichtbaar bent.
 4. Temporiseer Queen – Don’t stop me now
  Ga niet sneller dan de organisatie of afdeling die verandert. Gras groeit niet sneller door er aan te trekken; succesvolle verandertrajecten kosten nou eenmaal tijd. Je werkt met mensen en die hebben tijd nodig om alles te absorberen. Lees de fasen bij rouwverwerking er nog eens op na.

Als je al deze gedragingen laat zien, naast de inhoudelijke stappen die onderdeel zijn van elk verandertraject, dan is de kans op succes maximaal.

Ben ik nog iets vergeten? Zo ja, graag met muziekverwijzing in de comments!