Lean is een denkwijze

“Lean is a way of thinking, not a list of things to do.”

Dit citaat van Shigeo Shingo las ik laatst op Linkedin en is me uit het hart gegrepen.

Volgens mij is Lean inderdaad “a way of thinking”. Daar kun je vandaag al mee beginnen. Vraag je eens af waarom je doet wat je doet. Vraag eens aan je medewerkers wat er slimmer kan. Vraag eens aan je klant wat hij van jou vindt. En dan niet alleen het obligate NPS mailtje, maar ga eens in gesprek. Stel jezelf de vraag: is continu verbeteren integraal onderdeel van mijn werk of is het iets wat ik erbij moet doen?

Als je hier mee begint komt er een moment dat je verder wilt. Je hebt dan iemand nodig die je een spiegel voorhoudt, die je (lastige) vragen stelt, die je vijf keer waarom vraagt. Als je daar niet bang voor bent bel je mij of een van de andere Chimps. Samen met jou kijken we dan wat er hier, nu en voor jou en jouw team nodig is om je te helpen.

Kortom, Lean is een denkwijze, niet een checklist afwerken.

Wat denk jij?