Amersfoort, januari 2024

Artikel 1: Definities

Coöperatie: Chimp Coöperatie U.A., statutair gevestigd te Amersfoort en ingeschreven in het handelsregister van de Kamer van Koophandel met nummer 71813756.

Offerte: het gespecificeerde aanbod van de Coöperatie aan de Opdrachtgever om
werkzaamheden te verrichten.

Opdracht: de overeenkomst van opdracht die tot stand is gekomen tussen de Coöperatie en de Opdrachtgever door aanvaarding van de Offerte door de Opdrachtgever

Opdrachtgever: de (rechts)persoon die aan de Coöperatie de Opdracht verleend om betaalde werkzaamheden te verrichten, zoals neergelegd in de Offerte.

Artikel 2: Toepasselijkheid

  1. De Coöperatie biedt advies, begeleiding en opleiding op het gebied van management en bedrijfsvoering. Deze algemene voorwaarden zijn van toepassing op alle Offertes van en Opdrachten aan de Coöperatie, uit een Opdracht voortvloeiend meerwerk en (mondeling) overeengekomen volgende Opdrachten, tenzij in de Offerte schriftelijk anders is bepaald.
  2. Toepasselijkheid van algemene voorwaarden of inkoopvoorwaarden van de Opdrachtgever wordt uitdrukkelijk uitgesloten.

Artikel 3: De offerte

  1. De Offerte bevat een gespecificeerd aanbod van de werkzaamheden, het verwachte aantal aan de Opdracht te besteden uren, de uitvoeringstermijn of opleverdatum, de werkwijze, het honorarium, opgaaf van (eventuele) te vergoeden onkosten, facturatiemoment(en) en eventuele nadere afspraken.
  2. De Offerte vermeldt daarnaast dat deze algemene voorwaarden van toepassing zijn op de Opdracht. Door aanvaarding van de Offerte stemt de Opdrachtgever in met de inhoud en de toepasselijkheid van deze algemene voorwaarden.

Artikel 4: Totstandkoming van de opdracht

  1. De Coöperatie kan een maximale termijn verbinden aan aanvaarding van de Offerte. De Opdracht komt dan tot stand wanneer de Opdrachtgever de Offerte aanvaardt binnen deze termijn.
  2. Vermeldt de Offerte geen termijn voor aanvaarding, dan komt de Opdracht tot stand door aanvaarding van de Offerte door de Opdrachtgever, maar heeft de Coöperatie na ontvangst van die aanvaarding 5 werkdagen om de Opdracht in te trekken of te herroepen.
  3. Is de Opdracht verstrekt door meerdere Opdrachtgevers, dan zijn zij hoofdelijk aansprakelijk voor nakoming van de verplichtingen uit hoofde van de Opdracht en deze algemene voorwaarden, ongeacht de tenaamstelling in de Opdracht.

Artikel 5: Uitvoering van de opdracht

  1. Uitsluitend de Coöperatie geldt tegenover de Opdrachtgever als opdrachtnemer, ook wanneer het de uitdrukkelijke of stilzwijgende bedoeling is van de Opdrachtgever dat de Opdracht door een bepaald lid van de Coöperatie wordt verricht. De toepasselijkheid van de artikelen 7:404, 7:407 lid 2 en 7:409 BW wordt uitgesloten.
  2. Deze algemene voorwaarden zijn niet alleen bedongen voor de Coöperatie, maar ook voor het bestuur, de leden van de Coöperatie en eventueel ingeschakelde derden.
  3. De Coöperatie neemt bij de uitvoering van de Opdracht de zorg van een goed en vakkundig opdrachtnemer in acht.
  4. De Opdrachtgever is gehouden de Coöperatie alle voor de Opdracht noodzakelijke informatie en medewerking te geven. Als dit niet, niet tijdig, niet juist of niet volledig gebeurt, dan kan de Coöperatie naar keuze: haar werkzaamheden opschorten (zie artikel 15 lid 3); of meerwerk verrichten; waarbij hierdoor veroorzaakte extra kosten voor rekening en risico van de Opdrachtgever komen, zonder dat hier voorafgaande toestemming voor nodig is, zolang deze extra kosten in een redelijke verhouding staan tot de tekortkoming van de Opdrachtgever.
  5. De Coöperatie houdt de Opdrachtgever met regelmatige tussenpozen op de hoogte van de voortgang van de Opdracht.
  6. De in de Offerte vermelde uitvoeringstermijn is geen fatale termijn maar een redelijke
  7. inschatting, tenzij uitdrukkelijk anders overeengekomen. Overschrijding van de uitvoeringstermijn levert daarom geen toerekenbare tekortkoming op.

Artikel 6: Wijziging van de opdracht en meerwerk

  1. De Opdrachtgever aanvaardt dat de uitvoering van de Opdracht aan verandering onderhevig kan zijn door onvoorziene omstandigheden.
  2. Wijzigingen in de (uitvoering van de) Opdracht komen slechts tot stand met schriftelijke instemming over en weer, tenzij spoedeisende omstandigheden dit onmogelijk maken.
  3. Meerwerk en/of meerkosten als gevolg van wijzigingen in de Opdracht komen voor rekening van de Opdrachtgever. De Offerte vermeldt het honorarium voor meerwerk

Artikel 7: Inschakeling derden

De Coöperatie is gerechtigd derden in te schakelen voor de uitvoering van de Opdracht.

Artikel 8: Honorarium

  1. Het honorarium bestaat uit een vaste prijs en/of een uurtarief dat luidt in Euro’s, te vermeerderen met BTW en onkosten, waaronder eventuele reistijd, reis- en verblijfskosten en materiaalkosten. Onkosten worden uitsluitend in rekening gebracht indien dit met de Opdrachtgever overeengekomen is
  2. In het geval van aanbod van kort beroepsonderwijs is het honorarium vrijgesteld van omzetbelasting op grond van artikel 11, lid 1 van de Wet Omzetbelasting 1968.
  3. Het overeengekomen honorarium geldt voor de duur van het kalenderjaar waarin de Opdracht tot stand is gekomen, en kan daarna jaarlijks worden aangepast op basis van relevante prijsstijgingen.
  4. Is het honorarium niet in de Offerte vermeld, dan gelden de binnen de Coöperatie gebruikelijke tarieven.
  5. De Coöperatie mag het overeengekomen honorarium altijd eenzijdig verhogen als deze verhoging voortkomt uit een wettelijke prijsverhoging, zonder dat de Opdrachtgever de overeenkomst van Opdracht mag ontbinden.

Artikel 9: Betaling

  1. De Coöperatie factureert de Opdrachtgever telkens na afloop van iedere maand waarin de Coöperatie werkzaamheden in het kader van de Opdracht heeft verricht.
  2. De Opdrachtgever is gehouden tot volledige betaling binnen 14 dagen na de factuurdatum op de door de Coöperatie in de factuur aangegeven wijze. Betalingen die op andere wijze dan aangegeven door de Coöperatie plaatsvinden strekken nooit in mindering op de betalingsplicht van de Opdrachtgever. Het is de Opdrachtgever niet toegestaan enig bedrag te verrekenen met de facturen van de Coöperatie, om welke reden dan ook.
  3. Betaalt de Opdrachtgever een factuur van de Coöperatie niet of niet volledig binnen de betalingstermijn, dan wordt de Opdrachtgever geacht van rechtswege in verzuim te zijn en is hij vanaf het verstrijken van de betalingstermijn, zonder voorafgaande sommatie of ingebrekestelling de wettelijke handelsrente verschuldigd over het niet betaalde bedrag, tot het moment van volledige voldoening.
  4. Alle redelijke kosten van invordering, zowel in als buiten rechte, komen voor rekening van de Opdrachtgever.
  5. Betalingen door de Opdrachtgever strekken in de eerste plaats in mindering op de kosten, vervolgens in mindering op de gevallen rente en ten slotte op de hoofdsom en lopende rente.
  6. Bezwaren tegen de hoogte van de factuur moeten binnen 5 werkdagen na ontvangst van de factuur schriftelijk bij de Coöperatie worden ingediend. Bezwaren schorten de betalingstermijn niet op.

Artikel 10: Eigendomsvoorbehoud

De Coöperatie blijft eigenaar van alle geleverde en nog te leveren zaken totdat de Opdrachtgever volledig heeft voldaan aan al zijn betalingsverplichtingen uit hoofde van enige met de Coöperatie gesloten Opdracht tot het leveren van zaken en/of het verrichten van werkzaamheden en/of diensten, vorderingen terzake van het tekortschieten in de nakoming van een dergelijke overeenkomst daaronder begrepen.

Artikel 11: Retentierecht

Wanneer de Coöperatie zaken van de Opdrachtgever onder haar heeft, is zij gerechtigd deze onder zich te houden totdat de Opdrachtgever het opeisbare honorarium en onkosten voor de Opdracht heeft betaald, tenzij de Opdrachtgever genoegzame zekerheid voor betaling stelt. De Coöperatie heeft dit retentierecht ook voor eerdere Opdrachten waaruit de Opdrachtgever nog betalingen verschuldigd is.

Artikel 12: Intellectuele eigendomsrechten

Alle intellectuele eigendomsrechten die zijn gebruikt of ontstaan tijdens de uitvoering van de Opdracht, zijn en blijven eigendom van de Coöperatie en/of haar leden. Zonder uitdrukkelijke toestemming van de Coöperatie is openbaarmaking niet toegestaan. Vermenigvuldiging voor gebruik binnen de eigen organisatie is toegestaan, voor zover dat past binnen het doel van de Opdracht.

Artikel 13. Aansprakelijkheid

  1. De Coöperatie schiet ten opzichte van de Opdrachtgever pas toerekenbaar tekort als de Coöperatie bij de uitvoering van de Opdracht tekortschiet op een wijze die een goed en met normale vakkennis uitgeruste opdrachtnemer had kunnen en moeten vermijden, en nadat de Opdrachtgever de Coöperatie eerst schriftelijk in gebreke heeft gesteld en de gelegenheid heeft geboden (de gevolgen van) de tekortkoming binnen een redelijke termijn te herstellen.
  2. De Coöperatie is niet aansprakelijk voor schade, van welke aard ook, die is ontstaan als gevolg van door de Opdrachtgever verstrekte onjuiste of onvolledige informatie.
  3. De Coöperatie is niet aansprakelijk voor indirecte schade.
  4. De Coöperatie is niet aansprakelijk als de Opdrachtgever het geleverde niet (geheel) gebruikt, niet volgens de voorgeschreven wijze gebruikt of daarin wijzigingen aanbrengt.
  5. Iedere vordering tot schadevergoeding dient door de Opdrachtgever binnen 30 dagen nadat na de dag waarop de Opdrachtgever bekend was of redelijkerwijs had kunnen zijn met de schade schriftelijk aan de Coöperatie bekend gemaakt te worden, bij gebreke waarvan de Coöperatie niet schadeplichtig is. De vordering tot schadevergoeding vervalt in ieder geval na verloop van vijf jaar na het plaatsvinden van de gebeurtenis die aanleiding geeft voor de vordering.
  6. De aansprakelijkheid van de Coöperatie is altijd beperkt tot maximaal het bedrag van het gefactureerde of nog te factureren honorarium voor de Opdracht, en daarvan uitsluitend het bedrag dat correspondeert met het deel van de Opdracht waar de toerekenbare tekortkoming betrekking op heeft, en in ieder geval niet meer dan de verzekering van de Coöperatie in voorkomend geval uitkeert. In geval van een Opdracht met een looptijd van zes maanden of langer is de hoogte van de aansprakelijkheid bovendien beperkt tot het gefactureerde honorarium over de laatste 6 maanden.

Artikel 14. Vrijwaring

  1. De Coöperatie voert de Opdracht alleen uit voor de Opdrachtgever. Anderen kunnen hier geen rechten aan ontlenen.
  2. De Opdrachtgever vrijwaart de Coöperatie voor vorderingen van anderen, inclusief de (juridische) kosten, die verband houden met de uitvoering van de Opdracht.

Artikel 15. Opschorting en opzegging

  1. Iedere partij kan de Opdracht te allen tijde opzeggen met inachtneming van een naar omstandigheden redelijke opzegtermijn.
  2. Bij opzegging is de Opdrachtgever verplicht het honorarium en de onkosten te betalen naar de stand van de werkzaamheden per de einddatum van de Opdracht.
  3. De Coöperatie kan de uitvoering van de Opdracht opschorten of de Opdracht met directe ingang en zonder ingebrekestelling opzeggen als:
    • De Opdrachtgever zijn verplichtingen ten opzichte van de Coöperatie op grond van de Opdracht niet, niet tijdig of niet volledig nakomt;
    • De Coöperatie na sluiten van de overeenkomst van Opdracht kennis heeft gekregen van omstandigheden die goede redenen geven om te vrezen dat de Opdrachtgever zijn verplichtingen niet, niet tijdig of niet behoorlijk zal nakomen;
    • c. sprake is van overmacht.
  4. De Coöperatie kan de Opdracht voorts met directe ingang opzeggen in geval van faillissement of (voorlopige) surseance van betaling van de Opdrachtgever, bij beslaglegging, staking of liquidatie van diens bedrijf, fusie, splitsing, wijziging van rechts of samenwerkingsvorm, bij toepassing van de WSNP, onder bewind- of curatelestelling of bij overlijden als de Opdrachtgever een natuurlijk persoon is en verder bij overige omstandigheden die de Coöperatie goede grond geven te vrezen dat de Opdrachtgever zijn verplichtingen niet zal nakomen.
  5. Opschorting of opzegging in als bedoeld in de leden 1, 3 en 4 van dit artikel leidt nooit tot schadeplichtigheid voor de Coöperatie.

Artikel 16. Geheimhouding

Partijen zijn over en weer verplicht tot geheimhouding van alle vertrouwelijke informatie die zij in het kader van de Opdracht van elkaar hebben verkregen.

Artikel 17. Wijziging algemene voorwaarden

De Coöperatie is te allen tijde gerechtigd deze algemene voorwaarden te wijzigen. De nieuwe voorwaarden gaan in bij een eerstvolgende Opdracht of bij verlenging als de Coöperatie deze vooraf aan de Opdrachtgever heeft gegeven.

Artikel 18. Overige bepalingen

De ongeldigheid of nietigheid van enige bepaling van deze algemene voorwaarden tast de geldigheid van de overige bepalingen niet aan. De ongeldige dan wel nietige bepaling wordt vervangen door een bepaling waarvan de rechtsgevolgen, gelet op het doel en de strekking van deze algemene voorwaarden, zoveel mogelijk overeenstemmen met die van de ongeldige of nietige bepaling.

Artikel 19. Geschillen en toepasselijk recht

  1. Op de Opdracht en deze algemene voorwaarden is Nederlands recht van toepassing.
  2. De bevoegde rechtbank in de vestigingsplaats van de Coöperatie is bij uitsluiting bevoegd kennis te nemen van een geschil tussen de Coöperatie en de Opdrachtgever.